Tenim com a antecedent de la fotografia a Ibn al-Haitham -d’origen àrab-, qui va observar els eclipsis solars i lunars. Aquest feia passar els rajos exposats per l’astre rei i irradiats pel satèl·lit natural mitjançant un petit forat, els quals es reflectien en la paret oposada d’una habitació ombrívola, denominada Cambra obscura.
A mitjan 1820, a França, el litògraf Joseph Nicéphore Niépce va dur a terme els primers experiments relacionats amb l’obtenció de fotografies quan exposava a la llum solar una placa impregnada de betum de la Judea, soluble per acció de la llum.
La fotografia és l’antecedent del cinema, així que posseeix les seves pròpies característiques:
- És estàtica.
- Igual que el cinema, es pot donar en diferents colors i tonalitats com a blanc i negre, color i sèpia.
- Quan són càmeres amb rotllo, posseeix un negatiu que ha de ser revelat amb productes químics perquè pugui ser positiu.
- La llum és un element molt important en la fotografia, doncs no serviria de res fotografiar un objecte a les fosques.
- S’han creat milers de tendències en aquest camp: publicitària, artística, personal, documental, etc.
La fotografia va tenir la seva esplendor comercial a partir de 1888 quan Kodak va treure al mercat una càmera que utilitzava rodets de 100 fotos circulars, i sobretot a causa de la industrialització del procés d’impressió de pel·lícula fotogràfica.
Per a l’usuari del carrer, pels fotografs vic, molt poc ha canviat des de llavors, tret que la fotografia en color s’ha imposat com estàndard, i que les ajudes en l’enfocament i el càlcul automàtic de la velocitat d’exposició i obertura del diafragma són ara habituals. Tal com per als afeccionats de la fotografia en blanc i negre pràcticament no ha canviat res des de la introducció en el mercat de la Leica 35 mm el 1925.